Bygg din egen brygga

Bor du vid vattnet och önskar dig en brygga? Bygg en själv med enkla medel så har du en plats att lägga till med båten och att bada från. Att bygga en en egen brygga är faktiskt enklare än många tror och väljer du att jobba med pontoner så kommer bygget att gå som en dans. 

Här får du några handfast tips på saker du ska tänka på innan du sätter igång. 

Inget bygglov krävs

Den första frågan är den som kanske är viktigast. Det krävs inget bygglov för att sätta upp en mindre privat brygga. Däremot så bör du göra en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen eftersom det kommer att ske arbete i vattnet. 

OBS! Om du har tänkt bygga din brygga där det råder strandskydd är det andra regler som gäller. Då måste du begära dispens. Om du bygger utan denna kommer du att få riva bryggan och vägrar du så river de den åt dig och fakturerar dig, och det blir dyrt!

Inget tryckt virke

I vattnet lever både djur och växter så tänk dig noga för vid valet av material. Tryckimpregnerat virke, eller virke som strukits med gammal motorolja (så gjorde man förr) är inte OK. Köp istället virke som är anpassat för att användas i vatten. Pontoner som sitter fast i järnrör är ett mycket enkelt sätt att bygga en brygga, och du behöver inte fundera på om djur och natur mår dåligt. 

Lycka till med bryggan i sommar, en sommar vi längtar efter!

31 Jan 2024