Löjrom med goda tillbehör

Något lyxigt som man kan äta på olika sätt det är löjrom. Det är helt enkelt ägg som kommer från siklöjan och som kläms ut ur honorna. Rommen saltas lätt och är sedan redo att avnjutas som den är eller tillsammans med goda tillbehör. Ofta serveras det ett glas bubbel till!

Siklöjan som fisk i sig är även för alla strömmingsälskare ett grymt alternativ till strömming. Passar perfekt att steka, klargrava och röka. Den bästa löjrommen har sitt ursprung från trakterna kring Kalix. Du kan köpa löjrom via Löjromsexpressen om du vill. 

De flesta serverar gärna löjrommen med en frasig toast, tillsammans med hackad rödlök, gräddfil, gräslök, citron och nymalen svartpeppar, men det finns även annat gott att göra.

Mandelpotatischips med löjromsdip

Krispig potatis tillsammans med löjrom är gott! Här är ett bra recept:

  • 1 påse mandelpotatischips
  • 1,5 dl Smetana
  • 1 dl gräddfil
  • löjrom
  • gräslök
  • svartpeppar

Rör ihop smetana, gräddfil, löjrom, lite gräslök och nymalen svartpeppar till en dip. Servera till chipsen.

Vad är Kalix löjrom?

För att få kallas Kalix Löjrom ska fisket och framställningen av löjrom uppfylla följande:

  • Löjan ska fiskas mellan Piteå och Haparanda.
  • Endast en så kallad naturlig kvot får fiskas, det vill säga inte mer än man hinner under den tillåtna perioden.
  • Rommen måste tas ut för hand och vara beredd inom 24 timmar från det att fisken har landat.
  • Salthalten på löjrommen ska vara 4 procent.
9 Mar 2022